Likstenen en wetenschap deel 1

Wij van STOER PAARD vinden wetenschap erg belangrijk! Hoe wij voor onze speciale collectie likstenen gekozen hebben lees je hieronder.

 

Als eigenaar van een paard wil je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je paard gezond en gelukkig is. Een belangrijk aspect van het paardenwelzijn is voeding. Paarden hebben een uitgebalanceerd dieet nodig met de juiste hoeveelheid voedingsstoffen om hun gezondheid en prestaties te optimaliseren.

Een van de belangrijkste voedingsstoffen die paarden nodig hebben, zijn mineralen. Mineralen zijn essentieel voor de groei, het onderhoud en de reparatie van weefsels en cellen in het lichaam van een paard. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de regulatie van zenuw- en spierfuncties.

Een praktische manier om paarden te voorzien van de mineralen die ze nodig hebben, is door middel van likstenen. Likstenen zijn blokken die zijn gemaakt van zout en mineralen en die paarden kunnen likken om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

Een recente studie genaamd "Effect of mineral supplementation through salt and mineral blocks on the performance of horses" onderzocht het effect van zout- en mineralenblokken op de prestaties van paarden. De studie werd uitgevoerd op een groep Arabische volbloeden die werden verdeeld in twee groepen: een groep die zout- en mineralenblokken kreeg en een groep die geen supplementen kreeg.

Na een periode van zes maanden werd geconstateerd dat de paarden die zout- en mineralenblokken kregen een betere algemene gezondheid en prestaties vertoonden dan de paarden die geen supplementen kregen.

De paarden die supplementen kregen hadden een betere voeropname en vertoonden minder tekenen van mineralentekort. Bovendien hadden ze een betere conditie van de vacht en een betere algehele spieropbouw en -functie. Dit suggereert dat het verstrekken van zout- en mineralenblokken een effectieve manier kan zijn om paarden te voorzien van de essentiële mineralen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Het is belangrijk om op te merken dat likstenen niet de enige bron van mineralen voor paarden mogen zijn. Een uitgebalanceerd dieet is nog steeds de beste manier om ervoor te zorgen dat paarden alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Het aanbieden van likstenen als supplement kan echter wel helpen om eventuele tekorten aan mineralen aan te vullen en bij te dragen aan de algehele gezondheid van je paard.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare verkoper van likstenen voor paarden, kies dan voor een product dat is samengesteld uit natuurlijke mineralen en geen toegevoegde chemicaliën bevat. Raadpleeg ook altijd een dierenarts voordat je wijzigingen aanbrengt in het dieet van je paard. Met de juiste zorg en voeding kun je ervoor zorgen dat je paard gezond en gelukkig blijft, en likstenen kunnen daarbij een nuttige rol spelen.

 

Shop gezonde paarden likstenen